GENT 11/05/2006

Reis naar Gent van 11 mei 2006

 

Gent, stad van traditie, vernieuwing, revolutie, is ontstaan daar waar de Leie en de Schelde samenvloeien.

We maakten de reis met ongeveer 50 personen in een prachtige supercomfortabele toeristenbus.

Onze eerste etappe was de refter van de kazerne van onze collega’s in Gent voor het ontbijt. Deze refter riep de nodige herinneringen op (en welke herinneringen …!) aan de kantine van het “Vosseplein”. Het ontbijt werd gevolgd door een filmvoorstelling die als achtergrond het prachtige maar gevaarlijke beroep dat wij allemaal gedurende minstens 30 jaar hebben uitgeoefend, met beelden van de trieste 11e september 2001 om ons hieraan te herinneren.

Tot slot hebben we rond kunnen lopen in hun garage en het materiaal kunnen bekijken.

De tweede etappe was een boottocht over de kanalen van de stad, met uitleg in de twee talen gepresenteerd met de nodige humor en veel bijzonderheden over de prachtige gevels van de gilde- en redershuizen. Het aperitief (bijna “à volonté”) werd ook aan boord geschonken.

De derde etappe bestond uit een diner, geserveerd in een prachtig kader. Het was uitstekend maar een beetje juist aan. Zodoende hebben we krachten opgedaan voor onze ontdekkingstocht van de straten van Gent te voet. Onze groep is in tweeën gesplitst en iedere groep kreeg een gids toegewezen die ons in het Frans of het Nederlandse uitleg verschafte. We hebben het Gentse Manneken Pis ontdekt( in rustpositie!), kennis genomen van de geschiedenis van het ontstaan van de stad, zijn privileges, zijn revoluties, zijn schilders, zijn kunstenaars en zijn gastronomie dankzij onze gidsen die maar al te graag alle wetenswaardigheden over hun geliefde stad met ons wilden delen.

De vierde etappe was wat vrije tijd, die ieder op zijn (of haar) manier heeft gebruikt.

En toen was het al weer tijd voor de terugreis naar Brussel, met het vooruitzicht op een volgende reis.

 

Willy LAMBERT

Laisser un commentaire